Vereniging / Bureau
Leden

Medewerkers bureau Verus

Nieuwe medewerkers

Ledencontact

Het contact met onze leden vinden we erg belangrijk. Daarom bezoeken we ze regelmatig. Zo horen we wat hen bezighoudt en denken we met ze mee. Ook horen we wat zij zien als speerpunten voor onze belangenbehartiging. Deze bezoeken worden gewaardeerd. Bijzondere meningen of praktijkvoorbeelden zetten we in de etalage van onze digitale nieuwsbrief en website of ons magazine Op Adem.
Ledencommissies
Commissie Governance, cultuur en organisatie
De commissie is divers samengesteld uit alle onderwijssectoren en bespreekt actuele thema’s op het gebied van leidinggeven en toezicht houden. De ledencommissie leert van elkaar, adviseert de bestuurder van Verus en evalueert en ontwikkelt het eigen functioneren. Voorzitter is Wally Marchand, per 1 mei 2018 is Mark Buck secretaris als opvolger van Dimitri van Hekken.
Belangrijke besproken thema’s
- Vakmanschap en de betrokkenheid van schoolleiding, bestuurder en intern toezichthouder (samen met prof. dr. Gert Biesta)
- Samenwerkingsverbanden passend onderwijs (zowel in voorbereiding als volgend uit het onderzoek van Verus naar samenwerkingsverbanden in het passend onderwijs)
- Visie Verus
- Vervagende grenzen tussen po, vo, speciaal en vervolgonderwijs en de gevolgen voor intern toezicht, bestuur en schoolleiding
- De schoolvereniging in de 21e eeuw (als opmaat naar het Verusonderzoek hierover)
- Balans tussen vertrouwen en controle (bestuurlijke complexiteit en beeldvorming rondom bestuurders en toezichthouders)
- Organisatieontwikkeling Verus
Commissie Maatschappelijke agenda
De commissie Maatschappelijke Agenda kwam vier keer bijeen. De onderwerpen die in de commissie Maatschappelijke Agenda aan de orde komen liggen op het snijvlak van onderwijs en maatschappij. De centrale vraag voor de commissie is: welke maatschappelijke ontwikkelingen zijn van invloed op het onderwijs en waar kan het onderwijs invloed uitoefenen op maatschappelijke ontwikkelingen? Voorzitter is Fons Loogman, secretaris is Wout Neutel.
Belangrijke besproken thema’s
- Gepersonaliseerd leren en de relatie met de school als gemeenschap
- De Staat van het Onderwijs
- Het advies van de Onderwijsraad ‘Decentraal onderwijsbeleid bij de tijd’
- Het visiedocument van Verus
- De Onderwijsbegroting
- Het lerarentekort en de bureaus die hierop inspringen
- Wetsvoorstel ‘Meer Ruimte voor Nieuwe Scholen’
Commissie Onderwijs en Zingeving
De ledencommissie Onderwijs en Zingeving is divers samengesteld met leden uit PO, VO, MBO en HBO. Centrale vraag voor de commissie is hoe Verus als organisatie een bijdrage kan leveren aan de brede identiteitsontwikkeling van scholen.
Zo is er eind 2018 een ongevraagd adviesstuk geschreven voor de bestuurder over de verschillende manieren waarop scholen zich verhouden tot de christelijke traditie en het belang van een pedagogische insteek hierbij.
In 2018 is de commissie drie keer bijeen geweest. Voorzitter is Gerard van Vliet, secretaris is Jacomijn van der Kooij.
Belangrijke besproken thema’s
- Verschillende manieren van christelijke school zijn in deze tijd
- Hoe kunnen we bijdragen aan een brede persoonlijke ontwikkeling en vorming van leerlingen?
- MBO Practoraat Verschillen Waarderen
- Advisering koersdocument bestuurder Loes Ypma (op verzoek Loes Ypma)
- Burgerschapsvorming
- Samenwerken over denominaties heen
- Het traject Geïnspireerd Goed Onderwijs
- Samenwerking met andere groepen in Verus-verband die zich bezig houden met thema’s rondom identiteit
Klankbordgroep Katholiek onderwijs
De klankbordgroep bespreekt zaken die organisaties voor katholiek onderwijs ter harte gaan, zoals de belangenbehartiging, de ondersteuning van goed onderwijs en speerpunten van ontwikkeling en onderzoek. Ze verstaat zichzelf uitdrukkelijk als spreekbuis van katholieke leden en wil dit geluid graag laten weerklinken in het grote geheel van Verus.
In 2018 is de klankbordgroep vier keer bijeen geweest. Voorzitter is Romain Rijk, secretaris Theo van der Zee.
Belangrijke besproken thema’s
- Visiedocument van Verus. De bestuurder is geadviseerd rondom inhoud en proces van het visiedocument.
- Activiteiten van de Verus Programmalijn Katholiek Onderwijs om leden van Verus te informeren, met elkaar te verbinden, te adviseren en toe te rusten, met hen nieuwe zaken te ontwikkelen en te onderzoeken. Het gaat bijvoorbeeld om activiteiten als de Verus Identiteitsdag Katholiek Onderwijs, en de Kennisalliantie VO voor Goed Onderwijs.
- Signaleren van ontwikkelingen met betrekking tot het katholiek onderwijs, zoals het sturen vanuit de horizon, de vrijheid van onderwijs, en het werken aan een kwaliteitscultuur van goed onderwijs.
- Bovendien boden de bijeenkomsten van de klankbordgroep de bestuurders de gelegenheid om relevante ontwikkelingen en activiteiten met elkaar uit te wisselen.
Federatie Christelijk MBO
De bestuurders van de aangesloten instellingen komen drie keer per jaar op wisselende plaatsen bijeen in een 24-uurs bijeenkomst. Onderwerpen die in 2018 aan de orde kwamen waren:
- Practoraat. Sinds 1 april 2018 is dr. Birgit Pfeifer door de Federatie Christelijk MBO en Verus benoemd tot practor.
- Governance en identiteit
- Bestuursakkoord inspectietoezicht in het mbo
- Familiebetrokkenheid
- Werkvorm impulsen goed onderwijs
- Communicatieplan Federatie
- Invulling Inspiratiereis voor bestuurders
Het netwerk identiteitsmedewerkers mbo komt twee keer per jaar bijeen in een 24-uurs bijeenkomst en daarnaast drie keer in een reguliere vergadering. Onderwerpen die in 2018 aan de orde kwamen waren o.a. overleg met Birgit Pfeifer over het practoraat “Verschillen waarderen’ en voorbereiden van de identiteitsconferentie op 2 oktober onder de titel ‘Try diversity and identity’.
Raad van toezicht in 2018
De raad van toezicht van Verus kende eind 2018 de volgende samenstelling:

In 2018 is veel aandacht van de raad van toezicht uitgegaan naar de bestuurlijke situatie van Verus. De in oktober 2017 aangetreden bestuursvoorzitter, Loes Ypma, heeft halverwege het jaar besloten haar werkzaamheden te beëindigen en wethouder in Almere te worden. Vervolgens is gezocht naar een oplossing voor deze situatie, wat uiteindelijk leidde tot de benoeming van Cor Clarijs als bestuursvoorzitter a.i.
Over de ontstane situatie is tijdens de ALV van 30 november 2018 met de aanwezige leden gesproken. Tijdens deze bijeenkomst is Ineke van der Ouderaa als lid van de raad herbenoemd en is aangegeven dat voorzitter Frank Petter tot de ALV van eind 2019 deze functie blijft vervullen. In de renumeratiecommissie volgde Ineke van der Ouderaa het lid Petra van der Kwast op.
Tot slot valt te vermelden dat er een fundamentele koersdiscussie is gestart over een proactieve invulling van de vrijheid van onderwijs, ondersteund door hoogleraar Eric Borgman en onderwijsbestuurder Berend Kamphuis.
Academie
Onderzoek
Verus Academie initieert jaarlijks diverse onderzoeken voor het onderwijs. De nieuwe kennis en inzichten geven antwoorden op de vragen van morgen en vormen de basis voor onze publicaties, trainingen en opleidingen. Onze leden proberen we steeds meer actief te betrekken bij de keuze van de onderzoeksonderwerpen en –vragen.
We vinden het belangrijk om onderzoek te (laten) doen met het oog op goed onderwijs en de brede identiteit van de school. Daarom werken we met een onderzoeksagenda. Deze gebruiken we voor keuzes, prioritering en planning van nieuw onderzoek.
De onderzoeken delen we digitaal met onze leden. Van sommige onderzoeken maken we een praktische uitwerking in druk waar de scholen direct mee aan de slag kunnen.
In 2018 zijn de volgende onderzoeken afgerond:
- Ouders over brede onderwijskwaliteit – dr. Ton Bernts e.a., Radboud Universiteit Nijmegen
- Identiteit van katholieke basisscholen. Een typologie op basis van beleid en leerlingenpopulatie - dr. Ton Bernts e.a., Radboud Universiteit Nijmegen
- Samenwerken aan passend onderwijs. Een inkijk in samenwerkingsverbanden passend onderwijs – dr. Rob Vink, IVA Tilburg en dr. Jacomijn van der Kooij, Verus

In 2018 zijn de volgende onderzoeken gestart:
- Gestalte geven aan waardengedreven en verantwoordelijk bestuur en toezicht in het onderwijs. Een verkennend onderzoek in opdracht van Verus – prof. dr. Rienk Goodijk, Vrije Universiteit Amsterdam
- De maatschappelijke meerwaarde van schoolverenigingen – prof. dr. Mark van Twist, NSOB
Onderzoeksplaatsen
Onderzoekplaatsen worden bekleed door gepromoveerde onderzoekers. In samenwerking met Verus zijn verschillende onderzoeksplaatsen tot stand gekomen. In 2018 gaat het om de volgende drie:
- Verus-VU onderzoeksplaats (dr. Gerdien Bertram Troost): Levensbeschouwelijke vorming als vormingsgebied en (De didactiek van) het vak godsdienst/levensbeschouwing.
- TBI-Verus onderzoeksplaats (dr. Theo van der Zee): De (christelijke) spirituele ontwikkeling als bijdrage aan de professionalisering van schoolleiders.
- Verus-LVGS-TUK onderzoeksplaats (dr. Wolter Huttinga): Theologische verdieping van de identiteit van christelijke scholen en Hoe scholen theologische noties verbinden met de pedagogische en onderwijskundige aanpak.

Diploma Christelijk Basisonderwijs

In het studiejaar 2017-2018 hebben de pabo’s van 13 hogescholen met een DCBO-licentie gezamenlijk 1025 diploma’s verstrekt.
In 2018 zijn 2 visitaties uitgevoerd bij respectievelijk de pabo’s van Hogeschool Inholland en van de Marnix Academie. Beide opleidingen zijn naar aanleiding daarvan door de commissie DCBO opnieuw voor zes jaar geaccrediteerd.
De commissie DCBO heeft voorbereidingen getroffen voor het organiseren van het traject Toekomst DCBO. Er is een stuurgroep samen gesteld, waarin de pabo’s, het werkveld, de Verus / VU -onderzoeksplaats en Verus participeren. De stuurgroep is in 2018 enkele malen bijeengekomen en heeft op basis van resultaten van vooronderzoek een opdracht geformuleerd. Een werkgroep, waarin onder andere docenten uit de vakgroep Godsdienst / Levensbeschouwing van de DCBO-uitgevende pabo’s deelnemen, zal onder leiding van de stuurgroep voorstellen voor een nieuwe structuur uit gaan werken.
Cursussen en leergangen

In totaal hebben 337 deelnemers een leergang, cursus of studiereis gevolgd bij de Verus Academie. Verder hebben we 71 incompany leergangen gegeven.
Top 5
Bestuurlijk leidinggeven in het PO: waardering 8.5
Personeelsbeleid in het onderwijs: waardering 8.5
Deskundig van start als toezichthouder: waardering 8
Masterclasses besturen en toezichthouden vanuit waarden: waardering 8.5
Arbeidsrecht: waardering 8.5
Publicaties
In 2018 hebben we de volgende nieuwe publicaties uitgebracht:

- Samenwerken aan passend onderwijs
- Maatwerk samenwerken aan passend onderwijs
- Kaarten bij het boek Gedachten bij goed onderwijs
- Opleidingsbrochure Verus Academie
Dienstverlening
Additionele dienstverlening
De totale omzet van de betaalde dienstverlening van Verus in 2018 bedraagt € 3,5 miljoen. De omzet is als volgt verdeeld over de afdelingen.

Er werden in 2018 1.830 projecten additionele dienstverlening uitgevoerd voor 527 besturen.
Opdrachten Onderwijs & Identiteit
- Inspiratiedagen voor alle niveaus in schoolorganisaties
- Trajecten over de levensbeschouwelijke vorming van leerlingen en de rol van docenten en schoolleiders
- De pedagogische opdracht van de school en brede vorming van leerlingen
- Burgerschapsvorming
- Leiderschap in de hele schoolorganisatie
Opdrachten Governance, Cultuur & Organisatie
- Procesbegeleiding besturen- en scholenfusies
- Advies en procesbegeleiding samenwerkingsvraagstukken (IKC, brede school, samenwerkingsvormen)
- Cultuurtrajecten (m.b.v. Management Drives)
- Evaluatie toezicht & bestuur
- Coaching (individueel en teamcoaching)
Opdrachten Bedrijfsvoering & Infrastructuur
- Advisering control
- Beleidsadvisering
- Nulmetingen
- Omgevingsanalyse
- Risico-analyse
- Advies bij investeringsvraagstukken
Planning & Prognose

We hebben in totaal 839 leerlingenprognoses voor het basis- en voortgezet onderwijs op maat gemaakt. Met deze prognoses zijn verschillende scholen in stand gehouden, zijn scholen gesticht en zijn de scholen voorzien van een betrouwbare onderbouwing voor hun meerjarenbeleid.
School & Ouders

Nieuwe initiatieven:
Schoolpleingesprekken.nl
Website die het gesprek tussen ouders en scholen over de vorming van kinderen wil stimuleren en ondersteunen

Samenzijnwijschool.nl
Campagne tegen verdere juridisering van de relatie tussen school en ouders

Vertelvoorstellingen
Een andere, creatieve manier om met ouders in gesprek te gaan
Juridische zaken

De juridische helpdesk heeft in 2018 5.055 vragen beantwoord. (Dat zijn er 188 meer dan in 2017)
Top-5 van onderwerpen:
- Cao
- Arbeidsrecht
- Privacy
- Leerling gerelateerd
- MR

Onze advocaten en juristen hebben in 2018 1.007 juridische dossiers behandeld
Top-5 van onderwerpen:
- Arbeidsrecht
- Leerling/ouderkwesties
- Huisvesting
- Fuwa
- Contractenrecht
Waardering van de leden voor het werk op de dossiers 8.7
Ledenvoordeel
Verzekeringen:
- We hebben in 2018 bijna 1000 schademeldingen in behandeling genomen. Wat opvalt is dat de complexiteit en de geclaimde bedragen sterk stijgen.
- Het aantal verzekerden via onze zorgcollectieven is gestegen tot 46.500.
- We hebben controles uitgevoerd op premiebeschikkingen en geadviseerd over eigenrisicodragerschap voor WGA en ziektewet. In totaal 32 keer.
Collectiviteiten, Inkoop en aanbesteden:
- We hebben in 2018 zo'n 19 inkoopprojecten uitgevoerd voor leden. Onze dienstverlening werd beoordeeld met een 8 en bij een stijgend aantal leden worden we teruggevraagd voor een vervolgopdracht.
- In 2018 hebben de Verus-deelnemers aan het energiecollectief gas en elektra bijna € 4.000.0000 bespaard (ten opzichte van het regulier gangbare tarief).
Verus.nl

Het aantal gebruikers is t.o.v. 2017 gestegen met 23.7%. 55% van de bezoekers van onze website heeft de site bezocht via een desktop (daling van 10% t.o.v. 2017), 36% via mobiel (stijging van 11% t.o.v. 2017) en 9% via een tablet.

Financiën
Bedragen x € 1000

Resultaat 1.031 / Begroting -1.480