Ledenpeiling naar de relatie tussen school en kerk
We begonnen 2018 met een ledenpeiling naar de relatie tussen school en kerk. Uit deze peiling onder 380 schoolleiders uit het basis- en voortgezet onderwijs bleek dat 70% van de respondenten een band heeft met een kerk. Een minderheid van 41% van de scholen brengt ook een bezoek aan een gebedshuis van een niet-christelijke religie. Het gaat dan voornamelijk om moskeebezoek.
Wat leverde het op?
Het onderzoek kwam weer in de belangstelling te staan naar aanleiding van een discussie in de Tweede Kamer over het al dan niet verrichten van religieuze handelingen tijdens bezoeken aan moskeeën, kerken etc. Onder andere het ministerie van OCW wilde graag gebruik maken van de resultaten van de peiling.


Ledenpeiling over het regeerakkoord
Eind 2017 deed Verus een peiling over het regeerakkoord van Rutte III. In 2018 besteedden diverse media nog aandacht aan het verplicht leren van het Wilhelmus. Dit naar aanleiding van de peiling van Verus over het regeerakkoord (najaar 2017).
Wat leverde het op?
Het leidde tot Kamervragen over het verplicht leren van het Wilhelmus.

Internetconsulatie eindtoets
We reageerden op de internetconsulatie over de eindtoets. De minister wil de vergelijkbaarheid van de toetsen vergroten. Verus vindt dat de eindtoets alleen gebruikt zou moeten worden om inzicht te krijgen in waar een leerling staat, als tweede gegeven ten behoeve van het schooladvies.
Wat leverde het op?
Niets. De vergelijkbaarheid van de eindtoetsen wordt vergroot door de verplichting om een aantal gelijkluidende ankeropgaven in alle eindtoetsen op te nemen.
Ketenbepaling
De ketenbepaling werd in 2018 uit de wet gehaald, twee jaar nadat Verus het meldpunt WWZ opende. Er was een ketenbepaling ingevoerd waar alleen het bijzonder onderwijs last van had.
Wat leverde het op?
De ketenbepaling werd in 2018 uit de wet gehaald. Daardoor kunnen scholen weer makkelijker tot vervanging overgaan.
Duurzaamheid
Uit een peiling over duurzaamheid bleek dat zo’n 80 procent van de respondenten een rol ziet weggelegd voor Verus op dit onderwerp.
Wat leverde het op?
Een projectplan en projectgroep Duurzaamheid die zich richt op (interne) bewustwording en waar mogelijk direct concrete acties, zoals de optie van groene energie in het aanbod van Energie voor Scholen.
De onderzoekskaders van de inspectie
Verus ging niet akkoord met de gewijzigde onderzoekskaders van de inspectie. Het bericht hierover was aanleiding voor Kamerleden om hierover vragen te stellen. Later dat jaar stelde de Kamercommissie voor OCW wederom vragen over dit onderwerp aan minister Slob.
Wat leverde het op?
Niets. De gewijzigde onderzoekskaders zijn per 2 juli 2018 in werking getreden.
Wie zit er aan tafel?
Verus vroeg meer duidelijkheid aan de inspectie over wie er nu eigenlijk aan tafel zitten bij het gesprek met de inspectie. Dit naar aanleiding van een motie in de Tweede Kamer die uitsprak dat ook de directeur bij dat gesprek aanwezig mag zijn.
Wat leverde het op?
De inspectie bevestigde nogmaals dat het bestuur de delegatie bepaalt.

De bekostiging voor GVO en HVO
Verus stuurde een brief aan de Eerste Kamer over de bekostiging voor GVO en HVO. De structurele bekostiging moet in onze ogen zodanig zijn dat recht gedaan kan worden aan de uitgangspunten van de wet.
Wat leverde het op?
De bekostiging is iets verhoogd en er is meer duidelijkheid over het structurele karakter.
Meer Ruimte voor Nieuwe Scholen
In december schoof Verus-bestuurder Cor Clarijs aan bij een rondetafelgesprek over het wetsvoorstel Meer Ruimte voor Nieuwe Scholen. Ten opzichte van het oorspronkelijke wetsvoorstel ligt er nu een voorstel dat in onze ogen alleszins acceptabel is.
Wat leverde het op?
Het lobbywerk van Verus heeft er mede toe geleid dat er nu een heel ander wetsvoorstel ligt.
Vrijheid van Onderwijs en acceptatieplicht
Ook in december reageerde Verus afwijzend op de plannen van Lodewijk Asscher om artikel 23 te wijzigen met de bedoeling om de acceptatieplicht te realiseren. Het bijzonder onderwijs zou minder kinderen opnemen die onder een gewichtenregeling vallen. Dit is onjuist.
Wat leverde het op?
Via het NRC heeft Verus met behulp van data-analyse aangetoond dat de bewering van Asscher grotendeels onjuist is. Alleen het algemeen bijzonder onderwijs neemt minder kinderen op die onder een gewichtenregeling vallen.
Mobieltjes in de klas
Zoals we 2018 begonnen, eindigden we ook: met een ledenpeiling over het gebruik van mobieltjes in de klas waar meer dan 600 schoolleiders en directeuren van basis- en middelbare scholen aan meededen. Dit naar aanleiding van het mobieltjesverbod dat in Frankrijk is ingevoerd. Nederlandse schoolleiders en directeuren vinden duidelijke afspraken belangrijk, maar landelijk verbieden gaat te ver. Ruim een op de drie respondenten ziet pedagogisch-didactische kansen.
Wat leverde het op?
Dit onderwerp leverde nog geen concrete resultaten op, maar draagt wel bij aan het maatschappelijk debat over waar het onderwijs over gaat, en waar de overheid over gaat.